Tapdans

Leer tapdansen

Peter Dehing Dance Studios reeds jaren toonaangevend voor tapdans in het zuiden van Nederland. ( Nijmegen – Eindhoven – Venlo )

Start nieuwe lessen in Cuijk per 4 september.

Met meer dan 25 jaar ervaring in het doceren van tapdanslessen op zowel amateur als professioneel niveau in binnen en buitenland en les locaties in de buurt van 4 grote steden in Brabant, Limburg en Gelderland.

Cuijk (regio Nijmegen) op woensdag

Cuijk (regio Nijmegen) op vrijdag

St Oedenrode (regio Eindhoven) op zaterdag

Houthalen België (Regio Genk – Hasselt) op zondag 

Werkelijk uit een heel groot gebied van Nederland en zelfs België komen mensen om bij onze dancestudio’s taplessen te volgen. En deze mensen hebben daar een goede reden voor.

Peter Dehing is een danser en tapdanser in hart en nieren, en dat samen met zijn grote passie voor jazz & bluesmuziek.
Hij maakte ooit voor de dansacademie in Arnhem ArtEZ de tapdans choreografie voor de musical ” Arnhem heeft weer wat ” en zo was hij ook al vaker te zien op TV als tapdanser, bijv. in ” Mijn Mooiste Dag”.

Door populariteit van de Tapdogs, Happy Feet, Riverdance en de vele andere dansproducties met tapdans, en vooral clogging is er ooit een enorme wildgroei ontstaan in tapdocenten en scholen. (clogging is een soort dans die lijkt op tapdans met een andere achterliggende geschiedenis)
Echter realiseren mensen zich vaak pas veel later dat tappen een mooie maar niet makkelijke discipline is, en dat komt omdat je eigenlijk 2 discipline’s tegelijk moet gaan leren, namelijk dansen en drummen met je voeten.

Ook erg leuk is dat er een grote diversiteit is aan leerlingen bij de tap lessen, je kunt dit doen vanaf zeer jonge leeftijd tot zelfs flink wat hogere leeftijd.
Dat maakt dit vak zeker niet minder leuk, maar het is wel belangrijk de juiste docent te kiezen bij zo’n vak.

Hoe weet je of nu of je een goede docent hebt?
Dat is toch vrij makkelijk te onderzoeken, hier een paar tips

Een goede docent is vanaf het begin tot het einde begaan bijvoorbeeld met het instrument wat je gebruikt namelijk je tapschoenen. Verkeerde schoenen, zou het volgen van je lessen dermate kunnen vermoeilijken, dat je er gewoon langer over gaat doen om het te leren, of dat je het bijvoorbeeld verkeerd gaat aanleren. (komt heus niet zelden voor).

Let bij de proefles op, of het een voor en nadoen les is, of dat je ook werkelijk iets kunt merken van een opbouw tijdens de les, en dat er ook begripvolle aanwijzingen gegeven worden.

Een goede les begint sowieso met een warm-up van je voeten.

 

Kijk of anderen gecorrigeerd worden of ze wel of niet op hun tenen staan, tapdansers staan bijna zelden op de platte voet. Ik kan me wel voorstellen dat de docent dat niet meteen bij een eerste les aan je gaat vragen.

Kijk ook eens hoeveel lessen en docent doceert per week, en hoe lang dat hij of zij dat al doet.

Kijk eens naar de andere dansachtergrond van de docent, is het werkeljk iemand die een opleiding heeft, of is het iemand die maar her en der wat lessen en workshops heeft gevolgd.

Meer weten over tapdans 0485-314168 of vul het informatie formulier in.

Peter Dehing Dance Studios is een volwaardig CKV acceptant, en hij doceert dus ook vaker tapdans op middelbare scholen in het kader de CKV lessen.

Mijn Tapvrienden & Collega’s :

Jason Samuels Smith & Eka Samuels Smith
Rod Ferrone
Savion Glover

Geschiedenis van de tapdans

Ook al zou je het niet verwachten, maar ook tapdans kent meerdere grondslagen.
Amerikaanse tapdans & Rythm tap ook wel Black Tap genoemd. We weten inmiddels de theorie van de negers die als slaven hun tijd zeker niet mochten doorbrengen door met elkaar te praten voor plezier.
De meest eenvoudige oplossing bleek destijds het maken van stampachtige klanken op de grond, in het begin gewoon met blote voeten.
Vaak ’s avonds na werktijd werd dat dan verder uitgebreid met groepsdansen, waarbij men met elkaar een soort van wedstrijd aanging, wie het meest behendigst was in het gebruiken van de voeten op alle mogelijke wijze.
Deze stijl kenmerkt zich door dieper in de benen te werken, en meer gebaseerd op rythm games.
Eigenlijk bestaat dit nu nog, en heet nu tapdance jam sessie’s.
Nog steeds komen in plaatsen als New York dansers bij elkaar om tapdance wedstrijden aan te gaan in voet behendigheid qua tapdansen.
Men spreekt met elkaar af en huurt ergens een kleine dans studio. En dan gaat bijvoorbeeld met een ritme thema een tapdans wedstrijd aan. De meest verschillende tap figuren maken met de zelfde ritmische aanslagen. Of men probeerde het hoogste aantal tap aanslagen te halen. Of ieder heeft bijv. 8 tellen inbreng en men maakt zo samen een tapdans danscombinatie.

Engelse /Ierse tapdans & Clogging.

De basis van deze stijl ligt duidelijk ergens anders, had men vroeger ook in Engeland net als in Nederland houten schoeisel dan wel of niet versterkt met ijzeren plaatjes aan de onderkant.
Natuurlijk was ook dat een aanleiding tot het maken van geluiden met de voeten. Het werkte eigenlijk al als je alleen maar gewoon liep. Vooral de meisjes in de beginjaren van de confectie ateliers, werkend en al zittende maakte vaak geluid met hun voeten om op deze wijze een soort van routine’s te produceren. Uiteindelijk zijn er zelfs mensen geweest die een soort van houten opstapje gemaakt hebben met twee barres aan iedere zijde (een beetje vergelijkbaar met de brug uit de gymnastiekzaal) waar je jezelf onder het tapdansen dan met twee handen kon vasthouden zodat je niet op je voeten hoefde te staan bij het tapdansen. Dit gaf je dan een enorme vrijheid om makkelijker te oefenen. Uiteindelijk werd deze vorm van tapdans deels vaak samengevoegd met het al populaire ballroom dansen. Denk hierbij aan Fred Astaire stijl en Ginger Rogers, of Gene Kelly.
Andere in vloeden waren ook.
Afrikaanse dans op drumritmes
Afrikaanse GUM boot dancing (dans waarbij door de dansers gedragen werklaarzen (kaplaarzen) als percussie-instrument worden gebruikt)
Spaanse flamenco, waarbij metalen nagels in de teen en de hiel van dansschoenen de danspassen hoorbaar maken
Klompendans, waarbij soms zonder muziek wordt gedanst, met alleen het geluid van de klompen op de vloer
Ierse Sean-nós dans (verschilt van de step dance)

Waar kwamen ze elkaar tegen bijvoorbeeld.
De stad New York kende vele invloeden juist door de Nederlanders, zoals vele zullen weten was de oorspronkelijke naam ooit New Amsterdam, en kennen we een wijk als Greenwich Village ook onder invloed van de Nederlanders ooit gesticht als onderdeel van de kolonie Nieuw Nederland. Het New Yorkse Greenwich Village was ’the place where everything happens first. Nergens woonden zoveel denkers, dansers, schrijvers en kunstenaars, acteurs en musici, zoveel beroemde villagers, als in de straten rond Washington Square Arch in Lower Manhattan. Dit met de mix van de zwarte bevolking veelal woonachtig in Harlem leverde tal van danssoorten op waar een mengeling ontstond van deze diverse culturen. Dit bracht vanaf de jaren 20 een flinke mengelmoes van dans soorten bij elkaar. Hieronder volgt een kleine opsomming:
Tapdansen: Hoewel we weten dat er meerdere grondslagen waren aan de vorm tapdansen, word er toch geschreven dat het tapdansen zijn oorsprong had in de jaren dertig, in de wijk Five Points in New York als een mengeling van de Afrikaanse Shuffle en Ierse, Schotse en Engelse step dances
Lindy hop: is een Afro-Amerikaanse dans die ontstond in New York City in de late jaren 20 en vroege jaren 30. Het was een samensmelting van vele verschillende dansen, maar voornamelijk gebaseerd op jazzdans, tapdansen en charleston.
Jazzdans – Jazzballet: Zwarte dansers gingen tegen het einde van de jaren twintig op zoek naar een nieuwe artistieke inhoud voor hun dans. Ze grepen terug op verschillende historische elementen van de zwarte cultuur. Vele mengelingen van de Afrikaanse dans waren dus ook aan de orde van de dag.
Charleston: ook dit is een Amerikaanse dans, die tot de swingdansen wordt gerekend. Elementen van de Charleston zijn verwerkt in de quickstep.

Begrijp wel dit is slechts een greep van de vele dans soorten en stijlen, die we tegenwoordig nog kennen en nog volop door de vele liefhebbers beoefend worden, niets staat los van elkaar, er is altijd wel ergens een link te leggen, en ook zijn er nog aanverwante geschiedenissen vooraf zoals er ook altijd invloeden zullen zijn van een later tijdstip.
Kortom mensen kunnen gewoon niet zonder dansen.

Bekende tapdansers:

CH – Laurent Bortolotti
DL – Bernd Paffrath
DL – Ray Lynch
DL – Sebastian Weber
FR – Pascal Hulin
FR – Victor Cuno
OOS – Michael Seida
RUS – Vladimir Kirsanov
UK – Derek Hartley
UK – Micheal Flatley
UK – Tony Curtis
USA – Barbara Duffy
USA – Barry Blumenfield
USA – Crystal Chapman
USA – Danny Daniels
USA – Fred Astaire
USA – Gene Kelly
USA – Germaine Salsberg
USA – Henry LeTang
USA – Horace Turnbull
USA – Ira Bernstein
USA – James Buster Brown
USA – Jason Samuels Smith
USA – Lane Alexander
USA – Mike Schulster
USA – Rod Ferrone
USA – Sammy Davis Jr.